Tuesday 10 December 2019

‘Samen voor de stad’ Coalitieakkoord 2020

‘Samen voor de stad’ zo heet nieuwe coalitieakkoord wat maandagmiddag door VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA in de Sportcampus in het Zuiderpark gepresenteerd werd.

Het nieuwe Haagse college stelt een wethouder aan die speciaal belast is met de ontwikkeling van Den Haag Zuidwest. Zuidwest kampt namelijk al jaren met sociale en economische problemen. De PvdA’er Martijn Balster is gedroomde wethouder voor de portefeuille Ontwikkeling Den Haag Zuidwest, Wonen en Welzijn.

Na bestudering van het nieuwe coalitieakkoord kunnen we niet anders stellen dat dat heel goed nieuws is voor Moerwijk (en de rest van Den Haag Zuidwest)!

Daarnaast heeft Bert van Alphen de aanmoediging gekregen om vooral op de ingeslagen weg door te gaan en blijft als wethouder verantwoordelijk voor sociale zaken, integratie en werkgelegenheid

Dat het coalitieakkoord ‘Samen voor de stad’ in  in de Sportcampus in het Haagse Zuiderpark gepresenteerd werd is niet geheel toevallig. Het nieuwe college wil werk maken van de ontwikkeling van dit redelijk achtergebleven gebied.

De vijf partijen onderhandelden sinds oktober onder leiding van formateur Tom de Bruijn (D66) over een nieuw college. De coalitie met Hart voor Den Haag/Groep de Mos viel uiteen omdat Richard de Mos en Rachid Guernaoui verdachte zijn in een corruptieonderzoek. De twee Groep de Mos-wethouders zeggen onschuldig te zijn, maar namen na een motie van wantrouwen ontslag. VVD, D66 en GroenLinks zegden het vertrouwen op in coalitiegenoot Hart voor Den Haag. CDA en PvdA schoven aan.

Armoede
Den Haag Zuidwest heeft al jaren te maken met veel armoede, werkloosheid en sociale problemen. Veel bewoners hebben een bijstandsuitkering en twee derde van de huizen is een sociale huurwoning. Afgelopen voorjaar kondigde VVD-wethouder Boudewijn Revis aan dat het stadsbestuur tienduizend nieuwe woningen wil gaan bijbouwen in de wijk, met name voor mensen met een middeninkomen. De PvdA, die toen nog in de oppositie zat, vond dat in de plannen te weinig betaalbare woningen waren opgenomen.

Het Rijk is ondertussen ook financieel bijgesprongen om de wijk weer op de rit te krijgen en heeft aan Den Haag een bijdrage van 7,5 miljoen euro toegezegd. Daar is het stadsbestuur blij mee, maar eigenlijk zou de stad willen dat Zuidwest, net als Rotterdam-Zuid, een nationaal programma wordt. Dat betekent dat er veel meer rijksgeld beschikbaar komt. Aan Balster de schone taak om de lobby bij het Rijk te verstevigen.

Lasten omhoog
Het nieuwe college verhoogt volgend jaar de onroerendezaakbelasting (ozb) met tien procent. Het zou gaan om een eenmalige verhoging en het komt erop neer dat een gemiddelde huizenbezitter een kleine vier euro per maand meer moet betalen. In 2021 stijgt de ozb niet. Het levert de stad tien miljoen extra op. De parkeertarieven gaan niet omhoog.

Verder zal de nieuwe coalitie jaarlijks 53 miljoen euro moeten bezuinigen vanwege tekorten in de zorg. Het vorige college had een bezuiniging van 34 miljoen euro ingeboekt. Deze besparing wordt deels teruggedraaid, mede vanwege een uitspraak van de rechter. Jeugdinstellingen vonden dat gemeenten te lage tarieven wilden berekenen over 2020. De rechter gaf de zorginstellingen hierin gelijk.

Onderwijspartij
Opvallend is verder dat ‘onderwijspartij’ D66 de portefeuille Onderwijs aan het CDA heeft afgestaan. Nieuwkomer Hilbert Bredemeijer wordt wethouder voor het CDA en gaat zich naast onderwijs bezighouden met sport. D66’er Saskia Bruines was al een aantal jaar wethouder in Den Haag met onderwijs in haar portefeuille. Zij krijgt nu de portefeuille Economie.

De verdeling onder de andere wethouders zou als volgt zijn: Boudewijn Revis (VVD) krijgt financiën en ruimtelijke ordening; Kavita Pabhudayal (VVD), zorg en jeugd; Robert van Asten (D66), mobiliteit; Bert van Alphen (GroenLinks), sociale zaken, integratie en werkgelegenheid en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks), duurzaamheid.

Over het akkoord ‘Samen voor de Stad’
Bouwen en Wonen, Mobiliteit en Bereikbaarheid, Duurzaamheid en Energietransitie en Kansen voor Iedereen en Veiligheid zijn de kernthema’s van de nieuwe coalitie. De ruim 650 miljoen euro die de gemeente heeft ontvangen door de verkoop van Eneco-aandelen, investeert de coalitie in duurzame investeringen in de stad: in het bereikbaar houden van de stad en in beter openbaar vervoer, in het verduurzamen van de stad en in stadsontwikkeling en woningen. Integriteit is ook een onderwerp in het akkoord. Het herstel van vertrouwen is 1 van de belangrijkste prioriteiten van deze coalitie.

Nieuwe coalitie
In oktober had de coalitie van VVD, D66, GroenLinks en Hart voor Den Haag/Groep de Mos geen meerderheid meer in de gemeenteraad. Nu is er een nieuwe coalitie met de partijen VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA en hebben ze het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd.

Wethouders
Boudewijn Revis, Kavita Parbhudayal, Robert van Asten, Saskia Bruines, Liesbeth van Tongeren en Bert van Alphen blijven wethouders. CDA heeft als kandidaat-wethouder Hilbert Bredemeijer, PvdA heeft Martijn Balster als kandidaat.

Samen voor de stad
Lees het volledige coalitieakkoord: Samen voor de stad: coalitieakkoord 2019-2022 (RIS304121)

Over Den Haag Zuidwest
Den Haag Zuidwest is een gebied binnen het stadsdeel Escamp van de gemeente Den Haag, dat is aangewezen als krachtwijk. Het bestaat uit de wijken Moerwijk, Morgenstond, Bouwlust en Vrederust.

Over de Moerwijk Coöperatie
De Moerwijk Coöperatie is een Bewonersorganisatie, Bewonersbedrijf en Bewonersplatform op coöperatieve grondslag.

De coöperatie wil het weglekken van geldstromen
tegen gaan door de belangen van bewoners bij de gemeente en zorg- en
welzijnsinstellingen goed te vertegenwoordigen. Zij wil het werk in de wijk zoveel mogelijk en vanuit zelforganisatie door bewoners van de wijk laten
uitvoeren.

Word lid!
Door van de Moerwijk Coöperatie lid te worden, laat je zien dat je de Moerwijk Coöperatie belangrijk vindt. Hierdoor zien de gemeente en andere instanties die ons geld (kunnen) geven dat er bij bewoners draagvlak is voor de Moerwijk Coöperatie. Een coöperatieve vereniging met 100 leden maakt al indruk, maar met meer dan 300 leden kan niemand om je heen. Lees verder>>

Achtergrond
De Wijkeconomie was vooral een onderwerp van de sociale agenda en om die economie te bevorderen werden gemeenten, de welzijnssector en woningcorporaties met subsidies en politieke druk aangezet tot een carrousel van goedbedoelde programma’s en projecten. Die draaiden vooral om de werkgelegenheid, activering, begeleiding en banencreatie. Maar voor ondernemerschap vanuit de mensen in de wijken zelf was vanuit deze geïnstitutionaliseerde wereld – hoe kan het ook anders – nauwelijks aandacht.

 

The post ‘Samen voor de stad’ Coalitieakkoord 2020 appeared first on Moerwijk Coöperatie.



source https://moerwijkcooperatie.nl/2019/12/samen-voor-de-stad-coalitieakkoord-den-haag/

No comments:

Post a Comment