Wednesday 11 December 2019

Pilot Buurttalent in Moerwijk van start

Moerwijk Coöperatie en Duurzaam Den Haag trainen  willen samen talenten in de buurt duurzaam trainen en opleiden

Begin december 2019 zijn Moerwijk Coöperatie en Duurzaam Den Haag het pilot-project Buurttalent gestart. Hierin geven we Moerwijkers met een uitkering een training bijvoorbeeld tot burenhulp of schimmelcoach om bewoners te ondersteunen bij de komende energietransitie. Daarmee dragen we bij aan een sterke buurt met nieuwe energie en regie van bewoners. We doen dit samen met partners in de wijk en met financiering van de gemeente Den Haag, Fonds 1818 en woningcorporaties Vestia en Staedion.

De pilot is opgezet volgens de Piёzo Methodiek om de persoonlijke ontwikkeling van mensen in een kwetsbare positie en hun vermogen om te participeren te vergroten. We werken in deze pilot in drie fases:

  1. Opzetten talentenbank en ontwikkelen trainingen tot burenhulp en schimmelcoach
  2. Werven en trainen van 30 Moerwijkers tot burenhulp en/of schimmelcoach
  3. Minimaal 15 deelnemers helpen om structureel actief te worden voor partners in de wijk

In de eerste fase van de pilot Buurttalent overleggen we met de diverse partners zoals bijvoorbeeld Stichting Mooi, Made in Moerwijk, Energiebank Den Haag, Geloven in Moerwijk, de Pit van Moerwijk, etc over de concrete uitwerking van de pilot. We gaan daarvoor op korte termijn met hen in gesprek om tot nadere afspraken te komen. De trainingen zullen komend voorjaar gegeven worden en voor de zomer afgerond zijn. Als de pilot slaagt, willen we deze verder ontwikkelen tot een volwaardige Buurtleerwerkplaats, waarin mensen een opleiding kunnen volgen zodat ze actief kunnen bijdragen aan het werk rond bijvoorbeeld de energietransitie.

Voor meer informatie over de Moerwijk Coöperatie en Duurzaam Den Haag:

https://moerwijkcooperatie.nl/

https://duurzaamdenhaag.nl/activiteiten/nieuwe-energie-en-groen

Het project wordt i.s.m. partners uitgevoerd door een kernteam bestaande uit:

  • Neo de Bono (projectuitvoering, Moerwijk Coöperatie)
  • Bettelies Westerbeek (projectleiding, Moerwijk Coöperatie)
  • Lennart van der Linde (projectuitvoering, Duurzaam Den Haag)
  • Reinder Boon (projectleiding, Duurzaam Den Haag)

Vragen? Opmerkingen? Meewerken? Meedoen? Neem dan graag contact op met:

Een uitgebreider persbericht volgt.
Eerst maar eens beginnen. Er is meer dan genoeg te doen 😉

Over Duurzaam Den Haag
De 21ste eeuw stelt ons voor grote nieuwe uitdagingen. Klimaatverandering zorgt voor extremer weer, waarbij we steeds vaker te maken krijgen met hittegolven en extreme regenval. Een groeiende wereldbevolking doet een steeds groter beroep op een eindige voorraad grondstoffen.

Duurzaam Den Haag vertaalt die uitdagingen naar de schaal van onze stad.
Lees verder>>

Over de Moerwijk Coöperatie

De Moerwijk Coöperatie is een Bewonersorganisatie, Bewonersbedrijf en Bewonersplatform op coöperatieve grondslag.

De Moerwijk Coöperatie is opgezet om gaten van verschillende (geld)stromen die uit de wijk weglekken te dichten: dus uitgaan van de kracht die in Moerwijk zelf zit en het talent wat we zelf in huis hebben te benutten.
Lees verder>>

Over de Piëzo Methodiek
De Piëzo Methodiek heeft als doel het vergroten van de maatschappelijke participatie. Daarbij wordt er naar toegewerkt dat mensen zo optimaal mogelijk meedoen in de maatschappij. Dat kan zijn door middel van het verrichten van betaald werk, het volgen van een opleiding of vrijwilligerswerk. De methodiek bestaat uit vijf fases die gezamenlijk een totaalaanpak vormen: eerste maatschappelijke activering (fase 0), deelname aan activiteiten in een Wijkcentrum en/of buurthuis als educatieve plek (fase 1), lerend vrijwilligerswerk binnen het Wijkcentrum en/of buurthuis (fase 2), lerend en toepassend vrijwilligerswerk bij partnerorganisaties (fase 3), naar een opleiding en/of reguliere baan (fase 4). De deelnemers worden ondersteund door trajectbegeleiders.

Lees verder>>

The post Pilot Buurttalent in Moerwijk van start appeared first on Moerwijk Coöperatie.



source https://moerwijkcooperatie.nl/2019/12/buurttalent-pilot-van-start/

No comments:

Post a Comment