Thursday 5 December 2019

Den Haag ‘Van het gas af’

Den Haag wil in 2030 een klimaatneutrale stad zijn en van het gas af. Met Moerwijk als 1 van de eerste wijken. Dit betekent dat we onze CO2-uitstoot vanaf nu drastisch moeten verminderen. Ongeveer 40% van de CO2-uitstoot in Den Haag komt voor rekening van de 250.000 Haagse woningen en gebouwen. We koken op gas en verwarmen onze huizen met een cv-ketel op aardgas. Daarmee pompen we een grote hoeveelheid CO2 de lucht in. Willen we Den Haag boven de zeespiegel houden en de doelstelling van klimaatneutraal in 2030 halen, dan moeten we stoppen met het gebruiken van aardgas in woningen en grootschalig overstappen op een alternatief. Van het gas af dus

En de vraag is niet of we van het gas afgaan, de echte vraag is of bewoners hun kans gaan grijpen om actief richting te geven aan de toekomstige energievoorziening in hun huis én hun buurt. Het alternatief is afwachten en het lot bepalen voor commerciële partijen op afstand en de overheid.

Maar deze energietransitie, wat betekent dat nou voor jou? En waarom zou je jezelf er nu al druk over moeten maken? In deze korte film geven we je het antwoord op deze vraag:

Met dank aan:
Helga de Kok, Saskia Vermeulen, René l’Herminez, Neo de Bono, Aytekin Kurnaz, Heleen Weening, Martijntje Smits, Nadia et Talhoui, Darinio Grent, Willie Berentsen, Wim Schutten, Haiwan Padarath, Piet Driest, Joeri Oudshoorn, Hans van der Broek, Nol Witte, Anne Laros, Ariane Lelieveld en Fatiha Chokoud.

Productie in samenwerking met: Studio Wonder Wonder

Check www.duurzaamdenhaag.nl voor meer informatie

Den Haag van het gas af en klimaatneutraal
Den Haag wil een gezonde, schone en leefbare stad zijn, die klaar is voor de toekomst. Daarom is de gemeente op zoek naar nieuwe manieren om onze woningen te verwarmen, te koken en te douchen. Samen met bewoners, bedrijven en andere partners onderzoekt de gemeente manieren om over te gaan op schone energie. Deze energietransitie moet voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn.

Den Haag ontwikkelt nieuwe bronnen, netwerken en opslagruimte voor schone energie. Daarnaast bespaart de gemeente op het gebruik van energie en maakt zij het aanbod ervan steeds duurzamer. Het doel is de komende jaren 25.000 tot 30.000 bestaande huizen van duurzame energie te voorzien of hierop voor te bereiden. 10 ‘Groene Energiewijken’ zijn voorloper.

Dit zijn:

Samenwerken
De gemeente maakt samen met bewoners en andere partners, waaronder Duurzaam Den Haag, woningcorporaties en (energie)bedrijven, zogenoemde wijkenergieplannen. Daarin staan welke toekomstige energievoorziening beschikbaar is en hoe de wijk kan overstappen en op een zo prettig mogelijke manier van het gas af kan.

Stedelijk Energietransitieplan
Voor 2021 komt er een stedelijk Energietransitieplan voor de overgang naar schone energie. Het nieuwe energiesysteem, de wijkenergieplannen en de financiering komen hierin samen.

Planning
Er is nog geen planning wanneer en hoe wijken van het aardgas afgaan. Per wijk bepalen gemeente, inwoners en bedrijven samen welke energievorm voor het aardgas in de plaats komt. De overstap naar schone energie, de ‘Energietransitie’, is veel werk en biedt daardoor ook kansen op nieuwe banen bij bedrijven in de energie- en installatiebranche. Zo

Wat kunt u nu al zelf doen?
Er zijn veel dingen die u zelf kunt doen om minder aardgas te verbruiken of zelfs helemaal aardgasvrij te wonen of te werken. Kijk voor meer informatie op de pagina van Hou van je huis. Bent u lid van een Vereniging van Eigenaren, dan kunt u terecht bij de VvE-balie. Bent u ondernemer? Dan kunt voor advies en ondersteuning terecht bij Hou van je zaak.

Subsidie

Vragen over duurzame energie in Moerwijk?
Heeft u vragen over de overgang naar duurzame energie? Stuur dan een e-mail naar lennart@duurzaamdenhaag.nl en/of johan@moerwijkcooperatie.nl

The post Den Haag ‘Van het gas af’ appeared first on Moerwijk Coöperatie.



source https://moerwijkcooperatie.nl/2019/12/den-haag-van-het-gas-af/

No comments:

Post a Comment