Wednesday 5 February 2020

Bijeenkomst Bewonersbedrijven aan zet in Den Haag

Kom ook naar de bijeenkomst Bewonersbedrijven aan zet in Den Haag die Greenwish in samenwerking met de Gemeente Den Haag en de Moerwijk Coöperatie op 19 februari organiseert.

Bewonersbedrijven zijn in trek, omdat ze bijdragen aan sterke buurten en taken soms goedkoper kunnen doen dan andere professionals. Ze ondernemen allerlei activiteiten, sommige gericht op duurzame ontwikkeling, sommige (ook) op sociale cohesie of leefbaarheid. Kenmerk is dat ze werken op een ondernemende manier en dat ze de samenhang in wijken versterken.

Op 19 februari gaan we kijken naar hoe ondernemersbedrijven werken in de praktijk. Je bent van harte welkom!

Mooie voorbeelden
In het Haagse Moerwijk zit Moerwijk Coöperatie, een bewonersbedrijf, bewonersplatform en bewonersorganisatie in één. Moerwijk Coöperatie is een middel om bewoners meer zeggenschap te geven over de wijk, hoe die eruit ziet en hoe er wordt geleefd. Het is een bindmiddel. De coöperatie wil ook meer grip op de geldstromen door de wijk. Geld dat is bedoeld voor Moerwijk, moet ook in Moerwijk besteed worden. In de praktijk betekent dat er bijvoorbeeld gekeken wordt welke werkzaamheden van de gemeente of welzijnsorganisatie, – tegen betaling- kunnen worden overgenomen door bewoners en zelforganisatie. Neo de Bono, mede-initiatiefnemer van Moerwijk Coöperatie vertelt over zijn ervaringen.

Daarnaast zal Rutger van Weeren van LSA bewoners inspiratie bieden uit andere delen van het land. Rutger houdt zich bezig met de onderwerpen omgevingswet, wijkeconomie en collectief sociaal ondernemen. Dat laatste gebeurt veel vanuit wijkondernemingen en bewonersbedrijven. Hij deed onderzoek in Den Haag en schreef in 2017 samen met KiemkrachtNieuwe Perspectieven op de Haagse Wijkonderneming’. Via interviews met initiatiefnemers achter vier bewonersbedrijven onderzochten zij vanuit de praktijk wat wel en niet werkt bij het ondernemen in de wijk. Ze vertaalden de uitkomsten naar een aantal aanbevelingen voor de gemeente Den Haag. Op 19 februari bekijken we samen welke aanbevelingen ook nu nog actueel zijn. En we kijken aan de hand van nieuw onderzoek van LSA naar de toekomst van deze beweging.

Programma
19.15  Inloop
19.30  Welkom
19.40  Bewonersbedrijven in de praktijk: Rutger van Weeren en Neo de Bono
20.20  Zeepkist moment: gelegenheid om over jouw initiatief te vertellen
20.45  Netwerkborrel
21.30  Afsluiting

Praktisch
Wanneer:           Woensdag 19 februari
Tijd:                     19.30 uur – 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Waar:                  Moerwijk Coöperatie, Jan Luykenlaan 92A Den Haag

Aanmelden
De bijeenkomst wordt georganiseerd vanuit de subsidieregeling Duurzame Haagse Wijkactie. We hopen dat je erbij bent!

Graag van tevoren aanmelden via info@greenwish.nl , ovv van je naam, met hoeveel personen je komt, en (indien van toepassing) namens welk initiatief of organisatie. Deelname is gratis.

Graag tot ziens op 19 februari!

The post Bijeenkomst Bewonersbedrijven aan zet in Den Haag appeared first on Moerwijk Coöperatie.



source https://moerwijkcooperatie.nl/2020/02/bijeenkomst-bewonersbedrijven-aan-zet-in-den-haag/

No comments:

Post a Comment