Saturday 27 March 2021

Marjanne uit Moerwijk plukt letterlijk de vruchten van haar eigen ecosysteem

Mooi artikel en video over de bijzonder mooie duurzame visie op de wereld in het groot en vooral ook in het klein van 1 van de actieve leden van het Buurtteam Energierijk Moerwijk: Marjanne van Ruijven

Door Gylliano de Groot

Marjanne uit Moerwijk heeft besloten om moeder natuur een handje te helpen: ze hergebruikt jaarlijks maar liefst honderden liters afval met haar eigen ecosysteem op het balkon. Zo plukt ze letterlijk de vruchten van haar circulaire systeem, zoals ze het zelf noemt.

‘In de natuur zelf bestaat afval niet’, zegt Marjanne. ‘Alles wordt als het ware hergebruikt in een cirkel, een circulair systeem. Denk aan afgevallen bladeren die uiteindelijk bomen weer helpen groeien. Zo werkt dat ook op mijn balkon; mijn gft-afval wordt tot compost verwerkt in wormenbakken hier en zo weer opgegeten door de planten die hier zijn.’

Marjanne zou het liefst geen afval meer zien bestaan in de wereld. ‘Hoe we nu al die plastic bergen hebben en al die ellende, dat komt doordat wij zo snel dingen weggooien. Als we meer naar de maatstaven van de Aarde zouden willen leven, zouden we meer van dat afval terecht moeten laten komen in een circulaire kringloop.’

Bron: Den Haag FM

Over Buurtteam Energierijk Moerwijk
Energierijk Moerwijk is hét duurzame buurtteam van Moerwijk-Oost. Een groep enthousiaste bewoners die zich inzet voor een mooie, schone, groene buurt en een energierijk Moerwijk.

Energierijk Moerwijk
De leden van het buurtteam Energierijk Moerwijk zijn: Neeltje Dijkstra, Pepijn Kouwenhoven, Johan Apeldoorn, Marjanne van Ruijven, Rosita Raghoebar, Jolande de Koning, Wendy Broeders, Mehmet Kociak  en Bettelies Westerbeek.

Met de ondersteuning van Duurzaam Den Haag en een netwerk van deskundigen wordt een eigen energietransitie-plan gemaakt voor een aardgasvrij en groen Moerwijk-Oost. Het duurzaam maken van de buurt biedt kansen voor werkgelegenheid, wooncomfort, de samenhang in de buurt en de sfeer op straat. Daarom grijpt het buurtteam deze ontwikkelingen aan om de buurt een enorme oppepper te geven, zodat onze kinderen en kleinkinderen straks ook nog een fijne plek hebben om te leven.

Over de Moerwijk Coöperatie
De Moerwijk Coöperatie is een bewonersorganisatie + bewonersbedrijf + bewonersplatform in 1.

Een bewonersorganisatie om de bewoners te vertegenwoordigen en dingen te kunnen agenderen en al dan niet samen met de gemeente te organiseren.

Een bewonersbedrijf om de nodige werkzaamheden zelf (betaald) uit te kunnen voeren. Genoeg te doen!

Een bewonersplatform om belangrijke zaken die in Moerwijk spelen en ons aan het hart gaan zichtbaar en bespreekbaar te kunnen maken.

De Moerwijk Coöperatie is opgezet om gaten van verschillende (geld)stromen die uit de wijk weglekken te dichten: dus uitgaan van de kracht die in Moerwijk zelf zit en het talent wat we zelf in huis hebben te benutten.

Doe mee!

The post Marjanne uit Moerwijk plukt letterlijk de vruchten van haar eigen ecosysteem appeared first on Moerwijk Coöperatie.



source https://www.moerwijkcooperatie.nl/2021/03/marjanne-moerwijk-ecosysteem/

No comments:

Post a Comment