Thursday 20 August 2020

Nieuwe modellen voor gebiedsontwikkeling

Het Landelijk Steunpunt Actieve bewoners(groepen) het LSA deed een tijdje geleden een oproep aan bewonersgroepen/bewonersorganisaties om over nieuwe modellen van gebiedsontwikkeling mee te denken maar ook om mee te maken. We hebben ons meteen ingeschreven en zijn intussen geselecteerd.  Daar zijn we maar wat blij mee!

Het is een mooie kans om samen met andere actieve bewonersorganisaties en met begeleiding van diverse specialisten te kunnen onderzoeken hoe we als bewonersorganisatie een rol kan spelen in de ontwikkeling van onze wijk. In het krachtenveld wat er ook is. De bedoeling is dat wij als bewoners samen een eigen gebiedsontwikkelplan / wijkprogramma op gaan stellen. Hoe dat er uit gaat zien? Goeie vraag.

Denk en doe mee! Meld je onderaan aan

Over het programma Maatschappelijke gebiedsontwikkeling
We zijn blij dat de LSA een programma rondom maatschappelijke gebiedsontwikkeling start. Hard nodig, want steeds vaker staan we als bewoners te trappelen om mee te doen en mee te bouwen aan de openbare ruimte. Soms door zelf initiatief te nemen, soms door mee te beslissen en soms om het proces op orde te krijgen.

Samen met 3 andere bewonersinitiatieven wordt de Moerwijk Coöperatie met procesbegeleiding, werklabs en experts vooruitgeholpen. Gezamenlijk ontwikkelen we een model waarin we samen als bewoners een rol kunnen oppakken in de gebiedsontwikkeling van Moerwijk.

Maatschappelijke gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet
De aanstaande Omgevingswet – lees ook ons kennisdossier daarover – stuurt aan op twee ontwikkelingen die voor actieve bewoners belangrijk zijn. Allereerst wordt er meer werk gemaakt van participatie. Bij nieuwe initiatieven in de openbare ruimte – denk aan een bouwproject, maar óók aan het aanleggen van een buurtmoestuin bijvoorbeeld – moet de initiatiefnemer (de gemeente of een projectontwikkelaar) aantonen dat bewoners in staat zijn gesteld om hun mening over zo’n ontwikkeling te geven en dat die standpunten in de plannen zijn meegewogen. Ten tweede wordt er breder gekeken naar de functie van de openbare ruimte. Hoe draagt deze bij aan bijvoorbeeld gezondheid, cohesie of inclusiviteit?

En de Omgevingswet leest gedeeltelijk als een uitnodiging aan belanghebbenden, waaronder bewoners, om zich te mengen in beslissingen over de publieke ruimte. Die uitnodiging komt op een goed moment, want steeds meer bewonersinitiatieven doen mee in processen rondom gebiedsontwikkeling. Dit biedt kansen voor ‘maatschappelijke gebiedsontwikkeling’. Dat is het strategisch stimuleren en benutten van initiatieven en ondernemerschap om gezamenlijk invulling te geven aan een gebied, waarbij maatschappelijke thema’s en actoren nadrukkelijk een rol krijgen.

Sustainable Devlopment Goals (SDG’s) als basis
De 17 SDG’s zijn in 2016 door de Verenigde Naties vastgesteld. Het idee is dat bewoners, bedrijven en overheden overal op de wereld samenwerken aan het realiseren van deze doelen, zodat de aarde in 2030 een betere plek is. Op de schaal van de wijk werken veel actieve bewoners dagelijks aan het realiseren van de SDG’s. Vanuit de praktijk ontwikkelen ze nieuwe taal en tools voor gezondere, groenere en socialere gebieden. De SDG’s vormen daarmee een goede basis om te werken aan een nieuw waardenstelsel voor gebiedsontwikkeling. Lees hier hoe Ecodorp Boekel dat doet.

Wat gaan we doen?
In de periode augustus tot en met december 2020 worden we als bewonersorganisatie geholpen een model en kader te ontwikkelen waarin bewoners een rol kunnen oppakken in gebiedsontwikkeling die recht doet aan alle belangen en de verschillende beleidsdomeinen die binnen de Omgevingswet een plek moeten krijgen. We werken aan nieuwe strategische partnerschappen, een ander waardecreatiemodel en een aanzet tot nieuwe maatschappelijke businesscases. We leggen duidelijke links met de SDG’s, de instrumenten van de Omgevingswet en democratische vernieuwing en right to challenge.

We zijn als bewonersinitiatief door het LSA zijn geselecteerd omdat:

  • We plannen hebben die zich afspelen in de openbare ruimte en breed en inclusief naar de functie van die openbare ruimte kijken.
  • We een rol spelen of graag willen spelen bij een ontwikkeling van een gebied in ons geval Moerwijk. Dat kan zijn met een eigen plan, of dat een partner willen zijn, we ook eens een keer meeliften op een ontwikkeling en/of we heel graag een procesrol spelen om bewoners of initiatiefnemers goed in positie te brengen.
  • Een duidelijke link hebben met een of meerdere SDG’s. Meer uitleg over de 17 SDG’s vind je hier.

Belemmeringen ervaren bij de maatschappelijke gebiedsontwikkeling die we nastreven.

Denk en doe mee en help samen met ons Moerwijk weer een wijk te maken waar je best zou willen (blijven) wonen! Meld je aan!

[contact-form]

Over het LSA
LSA is een vereniging van actieve bewonersgroepen die zich door het hele land inzetten voor hun buurt. Zo runnen bewonersgroepen bijvoorbeeld buurthuizen, lokale fondsen of onmisbare ontmoetingsplekken. Ze werken aan een eerlijke en sociale energietransitie. Sommige bewonersinitiatieven groeien uit tot BewonersBedrijf of WijkBV en creëren mét en vóór buurtbewoners sociale werkplekken in het hart van de gemeenschap.

Over de Moerwijk Coöperatie 
De Moerwijk Coöperatie is een coöperatieve bewonersorganisatie, bewonersbedrijf en bewonersplatform in 1.

Een bewonersorganisatie om de bewoners te vertegenwoordigen en dingen te kunnen agenderen en al dan niet samen met de gemeente te organiseren.

Een bewonersbedrijf om de nodige werkzaamheden zelf (betaald) uit te kunnen voeren. Genoeg te doen!

Een bewonersplatform om belangrijke zaken die in Moerwijk spelen en ons aan het hart gaan zichtbaar en bespreekbaar te kunnen maken.

Word lid!
Door van de Moerwijk Coöperatie lid te worden, laat je zien dat je de Moerwijk Coöperatie belangrijk vindt. Hierdoor zien de gemeente en andere instanties die ons geld (kunnen) geven dat er bij bewoners draagvlak is voor de Moerwijk Coöperatie. Een coöperatieve vereniging met 100 leden maakt al indruk, maar met meer dan 300 leden kan niemand om je heen.

Van Moerwijkers, voor Moerwijkers en door Moerwijkers!
Word lid!>>

 

 

The post Nieuwe modellen voor gebiedsontwikkeling appeared first on Moerwijk Coöperatie.



source https://moerwijkcooperatie.nl/2020/08/nieuwe-modellen-gebiedsontwikkeling-denk-mee/

No comments:

Post a Comment