Tuesday 7 July 2020

Raadsleden op bezoek in Moerwijk

Op 1 juli was de Marcuskerk in Moerwijk het toneel voor het werkbezoek van de raadsleden energietransitie en buurtaanpak van de gemeente Den Haag. De entourage bestond uit raadsleden van Groenlinks, D66, PvdA, SP, de Haagse Stadspartij en de PvdD. Het werkbezoek werd georganiseerd door het buurtteam Energierijk MoerwijkMoerwijk Coöperatie en Duurzaam Den Haag.

Op deze zonnige dag in juli ging het gesprek over twee onderwerpen:

  • Wat willen Haagse bewonersinitiatieven meegeven aan de raadscommissie met het oog op de bespreking rond het Ontwerp Stedelijk Energieplan van 9 juli?
  • En over de extra aandacht die nodig is voor de gezamenlijke buurtaanpak die nu ontwikkeld wordt door Duurzaam Den Haag, Buurtteam Energierijk Moerwijk en de Moerwijk Coöperatie.

Genoeg om over te praten dus. Na een kort welkom door directeur Heleen Weening van Duurzaam Den Haag ging het gesprek met de bewonersinitiatieven snel van start. Onder andere uit Molenwijk, Mariahoeve, Statenkwartier en de Vruchtenbuurt waren ze aanwezig om hun wijk te vertegenwoordigen.

Het resultaat
Het is belangrijk om in het Stedelijk Energieplan sterke buurtinitiatieven en voldoende urgentiegevoel als succesfactor in te zetten voor de energietransitie. Dit zou de gemeente in het Stedelijk Energieplan meer kunnen uitdragen. Daarnaast vinden alle buurten betaalbaarheid en financierbaarheid van belang. Dit geldt helemaal voor de wijk waar ze op bezoek waren. In een armere buurt zoals Moerwijk zijn bijvoorbeeld voedselbanken broodnodig.

Walk & talk in Moerwijk
Na het gesprek gingen de raadsleden te voet verder in de buurttuin die rondom de Marcuskerk samen met omwonenden aangelegd is,  om te praten over Moerwijk en de gezamenlijke buurtaanpak die in deze wijk tot stand wordt gebracht. Tijdens deze walk & talk kregen de leden van raadscommissie de informatie van de Moerwijkers zelf. De belangrijkste punten:

  • De sociale effecten van de energietransitie moeten juist in dit soort buurten meegenomen worden in de te maken keuzes, bijvoorbeeld via een (gemeentelijke) social impact assessment
  • De oprichting en versterking van buurtcoöperaties geeft buurten meer zeggenschap over die keuzes en de effecten daarvan, bijvoorbeeld op opleiding en banen.
  • Buurtcoöperaties moeten meer ruimte krijgen in de concept-warmtewet om zelf een warmtenet te kunnen ontwikkelen. En de gemeente kan hier een helpende rol in spelen.
  • Kwetsbare wijken zoals Moerwijk hebben meerjarige steun nodig hebben om tot een leefbaardere buurt te komen. Daarover zijn afspraken nodig met o.a. woningcorporaties en welzijnsorganisaties, zodat bijvoorbeeld vocht- en schimmeloverlast afneemt en het vertrouwen van bewoners groeit.

The post Raadsleden op bezoek in Moerwijk appeared first on Moerwijk Coöperatie.



source https://moerwijkcooperatie.nl/2020/07/moerwijk-bezoek-raadsleden/

No comments:

Post a Comment