Thursday 9 July 2020

Commissie Leefomgeving over duurzaamheid en energietransitie

Vorige week waren een aantal raadsleden in Moerwijk om zich te laten informeren over de effecten van de energietransitie op een wijk als de onze. Maar ook over de extra aandacht die nodig is voor de gezamenlijke buurtaanpak die nu ontwikkeld wordt door Duurzaam Den Haag, Buurtteam Energierijk Moerwijk en de Moerwijk Coöperatie.

Donderdag 9 juli werden een aantal bevindingen mbt duurzaamheid en energietransitie in de commissie Leefomgeving besproken.

Tweeminutendebat
De commissie ving aan met een tweeminutendebat over windturbine. Door omwonenden wordt hinder ervaren van de windturbine aan de Vlietweg in Den Haag. Er zijn schriftelijke vragen (externe link) over gesteld en de wethouder Liesbeth van Tongeren heeft de commissie per brief (externe link) geïnformeerd over haar bezoek aan de Zeeheldenbuurt in de gemeente Leidschendam-Voorburg over dit onderwerp.

Ontwerp- Stedelijk Energieplan
In het landelijk Klimaatakkoord hebben gemeenten een regierol toegewezen gekregen bij de energietransitie. Met dit ontwerp Stedelijk Energieplan geeft de gemeente Den Haag richting aan die regierol. De commissie besprak de brief Ontwerp Stedelijk Energieplan (externe link). De commissie had vragen en opmerkingen over onder andere:

  • de vaagheid van het Stedelijk Energieplan (SEP) en de Regionale Energie Strategie (RES) en het ontbreken van heldere doelen;
  • de keuzevrijheid;
  • lokale bronnen;
  • Leiding door het Midden;
  • bewonersparticipatie;
  • de rol van de woningcorporaties;
  • warmtenetten mede in relatie tot temperaturen en volumegaranties;
  • aqua- en geothermie;
  • de toename van de kloof tussen “arme en rijke” wijken;
  • waterstof;
  • en isolatie.

Voordat er een besluit genomen kon worden was er inspreektijd en ruimte voor een aantal bewoners zoals ons bestuurslid en werkgroeplid Den Haag Klimaatadaptief Johan Apeldoorn. Zijn bijdrage is te zien en te horen vanaf 1 uur en 49 minuten.

De commissie stelde voor een werkbespreking over het Stedelijk energieplan te organiseren. De werkbespreking wordt ingepland op 3 september 2020, in de avond.

Wethouder Duurzaamheid en Energietransitie, Liesbeth van Tongeren, ging in op de vragen en opmerkingen en zegde toe de input van de commissie te verwerken in het nog te verwachten raadsvoorstel en de specifieke vragen die zijn blijven liggen schriftelijk af te doen vóór de werkbespreking van 3 september 2020.

De vergadering van de commissie Leefomgeving terugkijken?
Dat kan! De volledige vergadering is online (externe link)  terug te zien.

Lees ook: Raadsleden op bezoek in Moerwijk

Over het buurtteam Energierijk MoerwijkEnergierijk Moerwijk is hét duurzame buurtteam van Moerwijk-Oost. Een groep enthousiaste bewoners verenigd in de Moerwijk Coöperatie die zich inzet voor een mooie, schone, groene buurt en een energierijk Moerwijk.

Energierijk Moerwijk
De leden van het buurtteam Energierijk Moerwijk zijn: Neeltje Dijkstra, Pepijn Kouwenhoven, Johan Apeldoorn, Marjanne van Ruijven, Rosita Raghoebar, Jolande de Koning, Wendy Broeders, Mehmet Kociak en Bettelies Westerbeek.

Met de ondersteuning van Duurzaam Den Haag en een netwerk van deskundigen wordt een eigen energietransitie-plan gemaakt voor een aardgasvrij en groen Moerwijk-Oost. Het duurzaam maken van de buurt biedt kansen voor werkgelegenheid, wooncomfort, de samenhang in de buurt en de sfeer op straat. Daarom grijpt het buurtteam deze ontwikkelingen aan om de buurt een enorme oppepper te geven, zodat onze kinderen en kleinkinderen straks ook nog een fijne plek hebben om te leven.

Meer weten?
Meedoen, meehelpen of meedenken? Heb je een mooi idee dat bijdraagt aan een duurzame buurt? Vragen over hoe je energie kunt besparen of hoe je in de winter je woning warm houdt zonder aardgas? Laat het ons weten!

Contactpersoon voor buurtteam Energierijk Moerwijk is Lennart van der Linde. Lennart kun je bellen op 06 21 45 84 75, mailen via lennart@duurzaamdenhaag.nl

The post Commissie Leefomgeving over duurzaamheid en energietransitie appeared first on Moerwijk Coöperatie.



source https://moerwijkcooperatie.nl/2020/07/commissie-leefomgeving-over-duurzaamheid-en-energietransitie/

No comments:

Post a Comment