Tuesday 15 June 2021

Gezond en Gelukkig Den Haag én Moerwijk zelf

Waarom een plek als DaMoer als plek waar alles met liefde gebeurt, in en voor Moerwijk belangrijk is wordt achteraf bekeken heel goed duidelijk in deze reportage van Gezond en Gelukkig Den Haag

Elke inwoner van Den Haag heeft recht op een zo gezond en gelukkig mogelijk leven. De beweging Gezond en Gelukkig Den Haag (GGDH) zet zich daar dan ook volop voor in. Dat is nodig, want de verschillen in gezondheid en geluk tussen de verschillende Haagse wijken zijn groot (Moerwijk is de meest ongezonde wijk van Nederland). En als er niks gebeurt, dan worden die verschillen alleen maar groter.

Dat betekent nieuwe inzichten omarmen, oude ideeën laten gaan. Een transitie. Van onszelf. Van onze maatschappij. En van onze zorg. We zitten er middenin. Hoe ziet zo’n transitie eruit? Op welke manier kunnen we hierbinnen bewegen? En hoe nemen we anderen hierin mee?

Jurgen Verbeeck, bestuurder van Parnassia, en Neo de Bono, mede-initiatiefnemer van de Moerwijk Coöperatie, Heeswijkplein 10 en recentelijk DaMoer vertellen over hun ervaringen.

Over Gezond en Gelukkig Den Haag
Elke inwoner van Den Haag heeft recht op een zo gezond en gelukkig mogelijk leven. De beweging Gezond en Gelukkig Den Haag (GGDH) zet zich daar dan ook volop voor in. Dat is nodig, want de verschillen in gezondheid en geluk tussen de verschillende Haagse wijken zijn groot. En als er niks gebeurt, dan worden die verschillen alleen maar groter.

Medisch en sociaal domein verbinden
Het bieden van zorg en welzijn gebeurt op dit moment door veel bevlogen professionals van wie de taken strikt zijn afgebakend. Dit geldt ook voor de financieringsstromen. De zorg wordt deels bekostigd door zorgverzekeraars en deels door de Rijksoverheid en gemeente. De welzijnstaken zijn voor rekening van de gemeente. GGDH vindt dat juist het medisch en sociaal domein elkaar moeten vinden. Zeker omdat er een nauwe relatie bestaat tussen gezondheid en armoede. Daarnaast zijn er diverse succesvolle burgerinitiatieven die het verdienen om breder te worden opgezet.

Duurzame zorg en gezondheidspreventie
Gezond en Gelukkig Den Haag is om die reden continu in beweging om het medisch en sociaal domein met elkaar te verbinden. Diverse organisaties en burgerinitiatieven hebben zich inmiddels bij GGDH aangesloten. GGDH zorgt voor de onderlinge verbinding en faciliteert in het samen kunnen optrekken. Daarbij streeft iedereen dezelfde doelen na: het bieden van duurzame medische en sociale zorg, het voorkomen van gezondheidsproblemen door vroege signalering, het beheersen van de kosten én zorgen voor voldoende en gemotiveerde zorg- en welzijnsmedewerkers. We nemen positieve gezondheid als basis.

Aansluiten bij beweging
Doe net als Heeswijkplein 10 mee en meld je aan. Elke organisatie of burgerinitiatief met dezelfde doelstellingen is van harte welkom om zich bij GGDH aan te sluiten. Samen zorgen we ervoor dat elke inwoner van Den Haag zich – binnen de eigen mogelijkheden – zo gezond en gelukkig mogelijk kan voelen.

Contact met Gezond en Gelukkig Den Haag
Contact opnemen met Gezond en Gelukkig Den Haag is simpel. Vul daarvoor  het contactformulier in

 

The post Gezond en Gelukkig Den Haag én Moerwijk zelf appeared first on Moerwijk Coöperatie.



source https://www.moerwijkcooperatie.nl/2021/06/gezond-en-gelukkig-den-haag-en-moerwijk-zelf/

No comments:

Post a Comment