Thursday 25 February 2021

Voedseltuin in Moerwijk

Elke dag verse groente en fruit eten is in Moerwijk – de armste wijk en ook de meest ongezonde wijk van Nederland – een luxe die veel mensen hier zich niet kunnen permitteren. Bewoners verenigt in de Moerwijk Coöperatie wil daar graag verandering in brengen en neemt daarom het initiatief voor het opzetten van een Voedseltuin in Moerwijk. Dit doen we op het terrein van én in samenwerking met Stichting Buurtuin Moerwijk.

Buurttuin Moerwijk
Buurttuin Moerwijk is een fijne groene plek aan de Guntersteinweg 14 in Den Haag. Een groene oase in Moerwijk. Er is een moestuin, een terras, een vuurplaats en een mooie druiven-pergola. Twee kleine groentekassen mèt watergeefsysteem. Er is een blokhut met zitplekken, een keukentje en een toilet. De buurttuin heeft als doel een ontmoetingsplek te zijn voor de mensen in de buurt. Daarnaast zijn gezonde groenten en kruiden, en leren over de natuur, van belang.

En straks kweken we er (nog meer) biologische groenten en fruit. Zowel voor eigen gebruik en als aanvulling op het voedselpakket naar de Voedselbank in Moerwijk.

Een mooi voorbeeld van wat stadslandbouw kan betekenen voor een stad: Voedseltuin Moerwijk zorgt niet alleen voor gezond voedsel, maar biedt vooral een plek om elkaar te ontmoeten en weer mee te kunnen doen. Zo dragen de deelnemers bij aan het produceren van voedsel én kunnen ze tegelijkertijd in een groene omgeving weer meer zelfvertrouwen krijgen en skills ontwikkelen. Geen overbodige luxe in een wijk met het hoogste armoedecijfer van Nederland.

Naast een tuin is het vooral ook een plek om elkaar te ontmoeten en samen iets te doen; van het produceren van voedsel, tot actief zijn in het groen tot het ontwikkelen van talenten.

Hoe gaaf is dat?!

Waarom is het zo belangrijk dat de Voedseltuin er in Moerwijk komt?
Goeie vraag! Omdat het een bijzonder project is, want hier worden drie vliegen in één klap geslagen: duurzaamheid, werken aan een betere gezondheid en meer gelijkheid. Driedubbele baten dus – het natuurlijk kapitaal wordt goed benut! Niet voor niets was een soortgelijk project één van de goede voorbeelden van een grote Europese studie.

De Voedseltuin is duurzaam omdat er bijvoorbeeld geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en er alleen seizoensgroenten worden geteeld. Het kan bijdragen aan de gezondheid van mensen vanwege het groente en fruit dat wordt toegevoegd aan het voedselpakket van de Voedselbank. En last but not least: het draagt bij aan gelijke kansen; het helpt mensen weer werkfit te worden en aan (passend) werk te geraken.

Voordelen van stadslandbouw
Via de buurtmoestuin wordt een verbinding gelegd tussen beleid voor gezondheid en beleid voor de leefomgeving. Dit helpt om deze maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Een eerdere studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ) zette de voordelen van stadslandbouw op een rij.

Voedselbank Moerwijk
In Nederland leven meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De 170 aangesloten voedselbanken door heel Nederland ondersteunen deze mensen door het bieden van directe voedselhulp. De Voedselbank in Moerwijk helpt mensen die niet genoeg geld hebben om iedere dag een volledige maaltijd op tafel te zetten. De vrijwilligers zamelen levensmiddelen in en stellen deze gratis ter beschikking aan huishoudens die, tijdelijk, onvoldoende in hun levensbehoefte kunnen voorzien. Van wat er overblijft maken we maaltijden. Zo gaan we dubbel de voedselverspilling tegen. De slogan van de Voedselbank is niet voor niets ‘oog voor voedsel, hart voor mensen’.

Uit onderzoek blijkt dat het voor een gezond voedingspatroon nodig is dat er extra groente en fruit aan de voedselpakketten wordt toegevoegd. En zeker voor een ongezonde wijk als Moerwijk is dat zeer belangrijk. Daarom willen Stichting Buurttuin Moerwijk en de Moerwijk Coöperatie met de Voedseltuin (een groot deel) van de benodigde groenten en fruit voor de Voedselbank Moerwijk leveren.

Op de projecten pagina hier op de website delen we geregeld allerlei info en inspiratie. Leer verder>>

Ben je enthousiast en wil je meedoen? Laat dan ajb je gegevens achter dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. 

[contact-form]

 

 

The post Voedseltuin in Moerwijk appeared first on Moerwijk Coöperatie.



source https://www.moerwijkcooperatie.nl/2021/02/voedseltuin-voedselbank-moerwijk/

No comments:

Post a Comment